5 ting alle barnehageansatte bør vite

Jeg har blitt tvungen til å svelge mange kameler i mitt liv, men ingen har vært så stor – men likevel smakt så godt – som denne. Barnehagen. Jeg kommer aldri til å glemme innstillingen jeg hadde da jeg gikk inn døren i en barnehage, som mor, for første gang. Listen med spørsmål var lang, tanken om at “jaja, vi får se, men egentlig er det ikke aktuelt” stod sterkt.

At det som ville møte meg viste seg å være de skjønneste menneskene, personer jeg uten tvil ville stortrivdes i selskap med selv, var jeg ikke forberedt på. At alle mine uendelige spørsmål skulle bli besvart så godt og så genuint, ante jeg heller ikke. Allerede etter fem minutter hadde jeg bestemt meg – men det skulle gå enda en lang stund før jeg sa det høyt. Jeg tror ikke jeg overdriver om jeg sier at jeg spurte om absolutt alt som spørres om kan i en slik situasjon. Og de ansatte? I stedet for å føle seg som en skyldig i et avhør med et skarpt lys rettet mot fleisen, møtte de meg med både forståelse, interesse og kunnskap. Evig kunnskap. Jeg ble, og er fortsatt, målløs. Det krever et helt spesielt type menneske for å arbeide i barnehage. En hverdagshelt.

Så, nå som jeg har fulgt datteren min til livets første skoledag og ikke lenger er mor til et barn i barnehagen, har jeg flere ting jeg vil si til alle som er så heldige som får lov til å ha det jeg selv mener må være verdens mest fantastiske jobb, og et av de aller viktigste yrkene jeg vet om.

– 5 ting alle barnehageansatte bør vite – 

1. Dere har, uansett stillingsprosent og årsinntekt, et av verdens viktigste yrker.

2. Verken barnet mitt eller jeg vil noensinne glemme dere og dere vil for alltid ha plass i hjertene våre.

3. Dere er ekte hverdagshelter – jeg kan snakke for så mange når jeg sier at hverdagskabalen aldri ville ha strukket til om det ikke var for akkurat deg.

4. Dere har lagt et uvurderlig grunnlag for livet fremover. Vit at akkurat den jobben dere har gjort, har lagt en verdifull grunnmur for alt vi skal gå i møte i fremtiden.

5. Til sist vil jeg si tusen takk for at dere viser at akkurat mitt barn er deres favoritt – og for vissheten om at hvert eneste barn i barnehagen føler det på akkurat samme måte.

Ord kan ikke beskrive hvor rart det var å gå ut av barnehagen for siste gang tidligere i sommer, eller hvor merkelig det føles å ikke lenger parkere der jeg har parkert så mange ganger, ikke lenger lukke opp den velkjente porten og ikke lenger bli møtt av akkurat dere hver eneste morgen. Det å vite at nettopp dere har hatt en så stor innflytelse på mitt barn, gir meg trygghet og en indre ro; det er klart at alt vi fra nå av vil møte går fint, når det er nettopp dere som har betydd så mye for oss.

Tusen, tusen takk til alle barnehageansatte. Jeg håper at dere vet hvor uendelig viktig dere er, og at dere aldri blir fersket i å fly over himmelen i racerfart med superheltkappen flagrende – for “bare” mennesker, nei, det nekter jeg å tro at dere er. Tusen takk! 

0 kommentarer

Siste innlegg