5 enkle sparetips

 1. Automatisk trekk
  Hver gang jeg trekker kortet mitt, havner en sum (som jeg kan velge i nettbanken) på min sparekonto og Siennas sparekonto. Det gjelder også hver gang jeg betaler en regning eller handler på nettet. Med tanke på hvor ofte det kortet mitt får kjørt seg (I know, ukeshandling og alt det der har jeg bare ikke fått dreisen på enda) blir det en del i løpet av en måned.
 2. Bruk en konto som “sparegris” 
  Jeg elsker å se “rene” tall på kontoen min. Så, hver gang jeg er innom kontoen min, flytter jeg over alt som ikke er rene tall, over på Siennas konto. Om jeg for eksempel har 6173 kroner på brukskontoen, flytter jeg enten 173 eller 73 kroner over på Siennas konto, som i tillegg til fast sparing og trekk hver gang jeg bruker penger, også fungerer som en “sparegris” på denne måten. Det blir fort mye penger over dit når jeg gjør det på denne måten. Om du ikke sparer til barn, kan du gjøre det samme med en sparekonto.
 3. Sett deg mål 
  Jeg elsker å nå målene mine, men blir raskt umotivert dersom de er for store. Så; sett deg mål, men la dem være realistiske. Tenk på noe du sparer til, eller hvor deilig det er å leve i økonomisk trygghet, så blir det plutselig langt enklere å tenke over alle små og store kjøp.
 4. Betale regninger en fast dag i måneden
  Jeg får de fleste regninger rett inn på nettbanken min, og der kan jeg også velge hvilken dag de skal bli betalt. Noen av regningene mine blir altså betalt noen dager for sent, mens andre litt for tidlig (og ja, jeg skal snart ta meg bryet med å endre forfallsdato på mer enn boliglånet). Alt blir betalt den samme dagen som jeg får lønn, det gjelder også de få regningene som havner i postkassen min.
 5. Ulike kontoer til ulike formål
  Jeg har følgende kontoer, som jeg føler gir meg god kontroll:
  1. Lønn- og regningskonto. Hit kommer alle pengene jeg tjener, og det er også herfra alle regningene mine blir trukket. Når det er gjort (samme dagen som jeg får lønn), fordeles de resterende pengene utover på resten av kontoene.
  2. Brukskonto. Dette er den eneste kontoen jeg har kort til. Her setter jeg over et visst beløp for hver lønning, og prøver så godt det lar seg gjøre å holde meg til kun disse pengene i en måned fremover, til neste lønning kommer.
  3. Sparekonto til Sienna. Denne står i mitt navn, men er sparing til henne. Denne sparekontoen skal stå slik at hun er sikret både i fremtiden (til eventuelt sertifikat, bil og egenkapital til boliglån når den tid kommer), men også som en sikkerhet dersom økonomien skulle skrante fremover. Her har jeg nok penger til at jeg aldri trenger å si “nei” dersom hun vil begynne på aktiviteter som koster penger dersom jeg ikke skulle tjene nok i fremtiden, eller til for eksempel konfirmasjon når den tid kommer. Jeg håper selvfølgelig at jeg ikke trenger å bruke av denne, men den er i alle fall der som en god trygghet dersom noe skulle skje med min økonomi i fremtiden. Jeg sparer fast til henne hver måned, i tillegg til at jeg har “morsom sparing” (et visst beløp går til hennes konto hver gang jeg trekker kortet) og ellers bruker det som en sparebøsse som forklart i første tips i dette innlegget.
  4. Sparekonto. Denne spares det jevnt og trutt på, til for eksempel større egenkapital til bolig. Denne blir kun prioritert når bufferen er “full”. Hit setter jeg over penger jeg har til overs etter at alt annet er betalt, i tillegg til at jeg har “morsom sparing” (et beløp settes inn hit hver gang jeg bruker kortet eller betaler en regning) som går hit.
  5. Bufferkonto. Denne kontoen er mitt “kredittkort”. Her har jeg satt meg opp et beløp jeg potensielt vil trenge dersom noe skulle gå galt med enten leiligheten eller bilen. Om jeg tar noe herfra, må det betales tilbake ved neste lønning.
0 kommentarer

Siste innlegg