Livsstilsendring: Økonomitips

Etter podcast-episodene hvor jeg har snakket åpenhjertig om min nokså hårreisende økonomi har jeg tatt noen enkle grep som jeg tenkte å dele med dere i dag. Det er nemlig ikke så vanskelig som det jeg først trodde, særlig ikke når man setter seg realistiske mål vedrørende både sparing og forbruk.

De grepene jeg har tatt i bruk i nyere tid er:

1. To kort: Et til mat og et til sløseri 
Jeg har nå to kort som jeg bruker; det ene er utelukkende til mat, mens det andre er til alt annet – som jeg her har valgt å kalle sløseri. Det siste brukes på klær, skjønnhetsbehandling, sminke, interiør og alt annet jeg egentlig ikke trenger.

2. Et fast budsjett 
Jeg fordeler alt jeg tjener på kontoene til faste utgifter, mat, buffer, sløseri, min sparekonto og Siennas sparekonto hver måned. Om jeg får mer enn forventet settes det over på enten bufferkontoen (som jeg nå hovedsaklig bygger opp) eller til en av sparekontoene. Slik har jeg full kontroll over hva jeg kan bruke på de ulike postene, i tillegg til at jeg sikrer min lille familie økonomisk.

3. Jeg prioriterer 
Interiør har jeg satt en aldri så liten stopper for; jeg vil heller spare til å fornye det som skal fornyes av oppussing her hjemme før jeg eventuelt går til innkjøp eller utbytting av mer interiør. I tillegg velger jeg å ordne håret mitt hjemme og å droppe vippeextentions, mens jeg velger å unne meg negletimer og solarium fra tid til annen, i tillegg til klær til både Sienna og meg etter det vi trenger eller ønsker oss litt ekstra. Ved å tenke over hva jeg faktisk har lyst til å “sløse” bort pengene på, har jeg spart utrolig mye sammenlignet med hva jeg tidligere brukte når jeg ikke tenkte over hvor pengene fløy.

4. En liste over billig mat 
I stedet for å føre over til matkontoen når det nærmer seg en ny måned, ser jeg på listen jeg har over billig – men sunn – mat. Her finner vi ulike supper og gryteretter laget fra bunnen av, og enkle retter som svinekoteletter med poteter, rømme og mais. Det er ikke de mest kreative måltidene, men det viktigste for meg er at det er sunt, godt og at jeg faktisk tenker over hva matbudsjettet går til. Jeg har også blitt flinkere til å fylle fryseren med standardvarer som fisk og grønnsaker, så det skal alltid være mulig å få til sunne måltider uten å måtte “stjele” penger fra bufferkontoen.

5. Siennas sparebøsse på nett 
Jeg bruker rett og slett Siennas sparekonto som en aldri så liten “sparebøsse”. Om det står for eksempel 4823 kroner på den ene kontoen, fører jeg over enten 832 kroner eller 323 kroner til hennes konto slik at 4000 eller 4500 kroner står igjen. En hovedregel er at det alltid skal stå hele tall (10.000 eller 10.500 for eksempel) på kontoene til enhver tid, og at det som “ødelegger” det tallet føres over til Siennas sparekonto. Slik sparer jeg mer enn jeg allerede gjør fast hver måned, i tillegg til at de andre kontoene ser ryddige ut; det gjør at jeg får mindre lyst til å ta fra dem, haha. Da jeg hadde kredittkort pleide jeg å gjøre dette med kredittkortet slik at jeg alltid betalte inn mer enn hva jeg måtte, for å bli kvitt det raskere.

Jeg håper at tipsene kan komme til nytte 🙂 Det er jo faktisk utrolig gøy å spare! I alle fall når man kommer seg ordentlig i gang med det.

Fra nå av skal jeg verdsette livet mitt

Nøyaktig slik åpnet jeg en telefonsamtale til mamma i går:
“Du? Jeg tenkte bare at jeg skulle informere deg om at enten så jordmoren feil kjønn på meg da du fødte meg, eller så har du fått med deg feil baby hjem. Jeg er garantert mann, skjønner du”

Denne åpenbaringen skyldes selvfølgelig det faktum at jeg nå har blitt syk. Ikke bare syk, men influensasyk. Om du trodde det var ille nok, så er det altså enda verre; jeg har man-flu. Så ja, hvor penisen min er gjemt vet jeg ikke, men det er imidlertid et mirakel at jeg har gått gravid og født et barn – for noen kvinne kan jeg i hvert fall ikke være så grusomt som jeg har det akkurat nå. At jeg heller ville ha brukt disse siste dagene på å presse ut et barn enn feberfantasiene som kommer og går er det altså ingen tvil om.

Så ja; når jeg omsider blir frisk skal jeg verdsette livet mitt på et enda høyere nivå enn jeg allerede gjør. Jeg gleder meg til å klare å børste håret uten at det føles som tusen knivstikk i hodebunnen og at armen truer med å falle av. Jeg gleder meg til å kunne ha på meg en BH uten at det kjennes ut som om den gnager hull i hjertet og andre innvoller som måtte befinne seg i det området. Jeg gleder meg til å kunne lufte hunden uten å svaie og til å kunne gå på kjøkkenet for andre ærender enn å nok en gang knaske vitaminer og smertestillende.

Mr. Insta-friendly AKA Monkey er riktignok alltid mer fotogen enn meg, men i dag er det ingen tvil om at ethvert bilde av meg ville ha blitt tolket som satire. Jeg mener; ikke innafor å poste en etterligning av Quasimodo nå som Notre Dame har stått i full fyr og hele verden gråter..

I dag hadde jeg egentlig planer om å tvinge meg til å være såpass frisk at jeg kunne gå en etterlengtet tur med krabaten, men det spørs om det ikke spøker for også denne planen. Jeg har ikke vært så fryktelig flink til å ta det helt med ro disse dagene (les: jobb, to jobbintervju, et ærend i byen og å sitte på politistasjonen i over en time for å sikre meg pass før jeg reiser i begynnelsen av mai), så noe sier meg at det er nettopp det jeg burde gjøre i dag. Ta det med ro, altså. Men åårrrhh, finnes det egentlig noe kjedeligere? Jeg har lovet meg selv for husfredens skyld at før jeg bestemmer meg for at jeg er i form til noe som helst utenfor hjemmets fire vegger, skal det ryddes og vaskes innenfor dem. Da skal vi se at det er på sin plass å ta det med ro likevel..

Selv om det er umåtelig synd i meg håper jeg likevel at hver og en av dere er friske og raske og at dere nyter påskeferien for alt det er verdt!

Månedens bøker

Jeg fikk (sammen med et hint til at jeg lyver når jeg sier at jeg leser 10-20 bøker per måned, inkludert lydbok…) et spørsmål om jeg ikke kunne skrive litt om bøkene jeg har lest den siste måneden. Det kan jeg selvfølgelig! Absolutt alle bøkene anbefales på det aller varmeste.

1. En av oss 
Denne har jeg brukt lang tid på, ettersom boken er såpass sterk, sammensatt og ikke minst vond å lese. Likevel; den er fantastisk. Den er velskrevet, informativ og gir et innblikk i livet til den seneste Norgeshistoriens mest omtalte terrorist. Les, les, les.

2. La mamma bæsje i fred 
Haha, denne er jo helt herlig. Det er en humoristisk bok skrevet av en svensk blogger. Om du er mamma vil du garantert både le, kjenne deg igjen og rope et lite “hallelujah” over at du ikke er den eneste som føler det litt slik noen ganger 😉 Jeg syns imidlertid at den er noe overdreven, men det er jo ofte et viktig virkemiddel i bøker.

3. Sønnavind x 2
Denne måneden har jeg lest bok nummer 78 (Glimt av håp) og 79 (Fredsrus) i serien Sønnavind. Jeg føler faktisk at jeg har kjent Elise og familien hennes i over førti år, jeg – og det til tross for at jeg ikke er eldre enn mine 26 år 😉 Denne serien er helt fantastisk, en av de aller beste romanseriene jeg har lest i hele mitt liv.


4. Rosemalt x 8 
Nå som jeg må vente en stund på bok nummer 80 i serien av Sønnavind, tenkte jeg å gi den historiske romanserien Rosemalt en sjanse. Det har jeg virkelig ikke angret på; den er så nydelig, så velskreven og så lett å kjenne seg igjen i selv om den er skrevet fra en annen tid. Gi den en sjanse, virkelig! Den er noe treg i begynnelsen, men jeg lover at den tar seg opp.

5. Størst av alt 
Denne dramaboken er virkelig noe for seg selv; kort fortalt handler den om nitten år gamle Maja som stilles til retten for drapet på flere jevngamle ungdommer etter en skoleskyteepisode. Den er skrevet på en helt annen måte enn det jeg har vært vant med å lese de siste årene, det er relativt få dialoger og du får virkelig sett alle sider av en så grusom sak. Jeg har hørt rykter om at filmen ligger på Netflix, men den har jeg ikke sett. Les boken!

6. Syrinpikene 
Denne er også ordentlig fin; handlingen er satt til 1939 og krigsårene i Polen og Frankrike. Du følger de tre kvinnene Kasia (en tenåringsjente som blir kurer for undergrunnsbevegelsen), den tyske legen Herta og sositetskvinnen Caroline. Denne boken starter litt tregt, men den er ordentlig gripende når du først kommer inn i handlingen og livene til disse tre kvinnene. Jeg som sluker alt som har med både første og andre verdenskrig å gjøre elsket i alle fall denne (så vidt jeg kan tenke meg til) virkelighetsnære handlingen.

Om du har noen boktips til meg blir jeg selvfølgelig kjempeglad for det! 🙂 

5 tips før eksamenstiden

Nå nærmer eksamen seg med stormskritt her! Da kunne det vel ikke ha passet bedre med et innlegg hvor jeg deler mine beste tips til denne bobleaktige tilværelsen før eksamensnervene kicker inn for alvor? Let’s go!

1. Les deg opp på alle fagene i god tid før 
Jeg syns det er utrolig greit å lese meg opp og bli ferdig med alle fagene i god tid før eksamen, slik at jeg kan fokusere på ett fag om gangen (det som er mest nærstående eksamen) når den tid kommer. Slik har jeg kunnskapen om alle fagene innabords fra før og trenger bare å lese meg opp igjen like før.

2. Test deg selv 
Les over gamle eksamensoppgaver og forsøk å løse dem. Dette er ikke noe jeg bruker mye tid på; bare for å få en viss oversikt over hva som sannsynligvis vil møte meg.


3. Sett deg realistiske mål 
Jeg har noen eksamener jeg ikke orker tanken på noe annet enn A eller B på, men enkelte fag kjenner jeg at det er helt greit å få en C i. Slik er det alltid; vi har våre sterke sider og vi har våre svake. Jeg kunne ha satset på toppkarakter i alle fag, men da ville jeg nok for det første ha blitt utslitt og for det andre sannsynligvis veldig skuffet over egen innsats. Det er jo ingen god følelse!

4. Finn ut hvilken metode som fungerer for deg 
Selv er jeg helt avhengig av å ta notater av det jeg ikke forstår for å lære meg det. Jeg må også bruke egne ord som gjør at jeg lettere kan fatte hva jeg egentlig driver med, og kommer med oppdiktede scenarioer og eksempler for å sikre at jeg kan oppgaven.

5. Det viktigste sist; å minne deg selv på hvorfor du gjør dette 
Å utsette seg selv for hard skolegang er ikke bare-bare, nemlig. Å huske på hvorfor du gjør dette, hva målet ditt er og hvor motivert du var i begynnelsen er så ufattelig viktig for å lykkes – og det uten å hate livet.

Masse lykke til!

Svar på siste stilte spørsmål

Hva bruker du fritiden din på? 
Vel, jeg er mamma, jobber, studerer til to fagskoleutdannelser med eksamen om bare en liten måned, tar ulike skrive/forfatterkurs og forsøker mitt beste på å gi hunden alt han trenger av tur og oppdragelse 😉 Jeg takler ikke å kjede meg, haha. For meg er det et ganske vagt skille mellom hva som er jobb og hva som er fritid utenom tiden med datteren min; jobben min er jo noe av det gøyeste jeg vet og skolen er 99% morsom og spennende.

Hvor mye leser du? 
Cirka 10-20 bøker i måneden, om vi teller med lydbøker. Jeg hører lydbok i bilen på vei til og fra jobb (og andre ærender Sienna ikke er med på) og hver kveld når jeg skal sove. Å fysisk lese bøker selv har jeg mindre tid til, det blir kanskje èn bok i måneden i tillegg til lydbøkene.

Dine beste tips til å takle hverdagen som alenemor? 
Jeg har tenkt så lenge på å skrive et innlegg om nettopp det, men jeg føler at uansett hva jeg skriver så blir det så.. Rart. Det eneste jeg har “slitt” med i denne tilværelsen er å faktisk være borte fra barnet mitt, det aller kjæreste jeg har i verden. Tipsene i den sammenheng er å finne ut hvilke interesser du har og hva som gir deg et ekstra energipåfyll i hverdagen, og fylle så mange minutter som mulig med nettopp de tingene.

Kommer du til å ha stor hund igjen? 
Ja, selvfølgelig. Meeen, akkurat nå passer det ganske greit med en bitteliten Instagram-hund 😉

Syns du det er status å ha mange utdannelser? 
Nei, status syns jeg er feil ord å bruke. Men det er ingen tvil om at jeg syns det er ufattelig kult at jeg har fått det til med tanke på bakgrunnen min som alvorlig syk, jeg er megastolt.

Hvor overfladisk er du? 
Jeg tror ikke at man trenger å være enten det ene eller det andre. For meg er det viktig å føle meg bra på utsiden for å ha det bra på innsiden, så for meg er en antydning til brunfarge, fine klær, høyhælte sko og pene negler et aldri så lite must. Jeg er en sammensetning av så mye – også det overfladiske.

Hvor gammel er kjæresten din? 
36 🙂

Klesvaskfjellet

Hei og hopp!

Hva skjer med at bloggmotivasjonen plutselig begynner å løsne? Det skyldes sannsynligvis en kombinasjon av det nydelige været og det faktum at alt annet i livet begynner å løsne litt. Deilig er det uansett! I dag har jeg vært en kjapp tur i et spennende møte, nå har jeg brettet og lagt sammen klær til den store gullmedalje og i hvert øyeblikk skal jeg mikse sammen en deilig eggesalat til sen lunsj til oss. Deilig med en hjemmedag for både store og små, selv når den skyldes sykdom og grums♥

Så her har vi meg for få minutter siden; med et helt hav av tøy som skulle finne plassen sin.. Æsj, klesvask er noe av det kjedeligste som finnes! Heldigvis ser jeg bunnen av skittentøyskurvene nå (så lenge det varer..) så jeg får fortsette med neste – og siste – mens eggene kjøler seg ned. Snart helg – da skal det skinne!

Og ja; speilet på gulvet har stått der i en liten evighet.. Jeg skal etter planen henge det opp på soverommet men det må visst henges opp på en eller annen spesiell måte, så det får kjæresten ta seg av når han er hjemme igjen. Ikke lenge til det nå, det gledes!♥

Ha en riktig nydelig dag, dere!

19 tegn på det perfekte forhold

Denne måtte jeg bare stjele fra søteste Jessica nå som jeg savner kjæresten litt ekstra 😉

Her er lista over 19 ting som (visstnok) utgjør et perfekt forhold – rangert i rekkefølge:

1. Innrøm at du tar feil etter en krangel.
Haha, nei. Vi er altfor sta! Nå krangler vi jo heller ikke, men diskuterer, men likevel.

2. Si «jeg elsker deg» før dere legger dere.
Jeg tror vi gjør det? Uansett syns jeg at det er langt viktigere å vise det enn å si det. Og ja; å aldri legge seg irritert er en så ufattelig viktig regel.

3. Del husarbeidet.
Vi bor ikke sammen, men der tror jeg ikke at vi vil støte på noen særlige problemer når den tid kommer. Jeg ser for meg at han får ta seg av alle de tingene jeg ikke gidder/orker/klarer (oppussing, skifte lyspærer, fylle diesel på bilen, fikse ting, klippe plenen…), at vi deler matlaging, bretting av tøy og oppvasken sånn cirka 50-50 og at jeg gjør de tingene jeg liker å gjøre, som å rydde og vaske. Jeg tror det blir bra, jeg.

4. Ha regelemssige dater sammen.
Det er vi flink til, syns jeg.

5. Bytt på å lage middag.
Det har i alle fall hendt at han har laget middag, haha!

6. Del oppvasken.
Det må han finne seg i når den tid kommer.

7. Lik smak når det gjelder film.
Jepp, 100%.

8. Dere har felles venner.
Noen ekstremt få, haha.

9. Aldersforskjellen er på cirka 3,5 år.
No way! Han er 9 år eldre. Jeg syns nesten at det er på grensen til for ungt for meg, jeg.. Haha.

10. Dere deler minst to hobbyer.
Han liker å pusse opp og jeg liker å ha det fint rundt meg? Haha, neida. Vi har vel egentlig ingen spesifikke hobbyer hver for oss en gang.

11. Dere deler tre felles venner.
Kommenterte jeg ikke nettopp dette punktet?

12. Minst tre kvelder (dater) sammen i måneden.
Ja, når han er hjemme får vi alltid til i alle fall tre datenights i måneden.

13. Dere er bestevenner.
Uten tvil!

14. Kysser fem ganger om dagen.
Check!

15. Koser fem ganger om dagen.
Check!

16. Har minst ett romantisk måltid i måneden sammen.
Haha, nei. Eller, er det romantisk å spise ute selv om samtalene våre er like idiotiske og merkelige som alltid? I så fall, ja.

17. To langhelger hvor dere reiser sammen i året.
Det er jeg helt sikker på at det blir.

18. Begge jobber fulltid.
Yeess.

19. Dere har lik smak når det gjelder mat.
Haha, ja, ingen av oss er kresne i det hele tatt.

Superwoman

Jeg føler at jeg begynner hvert eneste innlegg med å fortelle hvor mye jeg egentlig burde ha gjort, kontra det jeg faktisk velger å bruke tiden min på.. Men, nå har jeg vært over-alle-forventninger-flink! I går leverte jeg tre (!!!) innsendingsoppgaver til skolen etter kveldsvakt på jobb og måtte ringe pappaen min etterpå for å sutre over hvor sliten jeg var. Altså, vi snakker så sliten at jeg var uggen og uvel i hele kroppen, haha. Jeg kan lett stå på jobb og storkose meg i time etter time, men økonomifagene? Det holder med èn oppgave på en kveld, kjenner jeg. I dag har jeg allerede fått igjen karakteren og tilbakemeldinger på to av oppgavene; B og C! Ikke helt på topp, men i akkurat det faget – som heller ikke er relevant til noe av det jeg kommer til å jobbe med i fremtiden – er det veldig greit. Jeg føler meg litt som superwoman.

I dag har jeg fri og leiligheten er allerede så skinnende at det ikke finnes stort annet enn klesbretting å ta seg til, det er så deilig! Jeg rengjorde til og med varmepumpen i går, så nå er den på for første gang siden januar, haha. Jeg har jo vært helt avhengig av fyr i peisen men nå som jeg er så lite hjemme om dagen rekker jeg aldri å holde på varmen her inne. Å ha et konstant varmt hus føles nesten litt luksus nå, det sier vel kanskje sitt..

Som om jeg ikke har nok med de to studiene mine jeg straks skal uteksamineres fra, har jeg nå meldt meg på nok et romankurs.. Kremt. Det er noe med det å få faglig input, veiledning og konkrete oppgaver å gjøre som virkelig er med på å gi skrivelysten en skikkelig boost. Nå om dagen er det vanskeligste å velge hvilket av prosjektene som surrer i hodet mitt det er som skal få lov til å leve videre i tekst.. Det er faktisk enda verre enn å være helt blank og ikke ane hva man skal skrive om – skrivesperren er det nemlig nokså enkelt å bli kvitt.

Okei; en episode Paradise Hotel (……) venter før jeg skal fortsette med skriveprosjektet mitt (hvilket av dem det nå enn blir), vi skrives senere!

Alt jeg egentlig burde gjøre

Woahh, nå føles det ut som en evighet siden sist jeg klikket meg inn hit. Helt ærlig? Jeg har lagt et par rimelig tøffe uker bak meg. Mye har hendt, situasjoner som både direkte og indirekte har påvirket meg. Nå føler jeg meg heldigvis 100% klar for å legge det vonde bak meg og starte på ny med blanke ark. Er ikke det fint, da? At man kan tillate seg å rulle litt rundt i dritten før man børster det verste av seg og går videre? Jeg liker det slik, jeg. Livet ville ha blitt altfor kjedelig dersom alt hadde gått på skinner hele tiden.

Nå er det lysere tider! Det måtte jeg feire med nytt headerbilde, haha. Jeg syns det forrige var så herlig, men alt som heter snø og vinter vil jeg legge langt bort nå – da var det på tide med et nytt og mer vårlig bilde. Den siste tiden har jeg begynt med “prosjekt-ny-stil” som min kjære lillebror har tatt på seg den alvorlige oppgaven med, så det kunne jo ikke ha passet bedre 😉 Ikke dårlig å ha personlig stylist uten å være kjendis, eller hva?

I dag har jeg vært i et utrolig spennende møte, fikset neglene mine og.. Ja, alt annet enn det jeg egentlig burde gjøre; studere. Jeg møtte opp på neglesalongen med et håpløst ansiktsuttrykk og ordene “det er total krise, hjelp meg” tidligere i dag, så du skjønner greia. Et godt tegn på at jeg ikke har det helt greit er definitivt når ingenting med utseendet mitt er på stell, haha.

Egentlig syns jeg at det er litt befriende å kunne snakke om at man har det litt dritt uten at det trenger å være noe alvorlig eller en diagnose bak det. For noen diagnose, det har jeg absolutt ikke. Jeg har bare tråkket litt i oppoverbakke den siste tiden og ting har, i kjent stil, ballet på seg til en stygg, klumpete snøball av frustrasjon. Den har heldigvis smeltet sammen med resten av snøen, men om du vil høre hvordan jeg er når jeg ligger litt nede, anbefaler jeg å sjekke innom min og min nieses podcast (link), haha. Det er stor kontrast mellom siste episode (når alt ble lyst igjen) og den før det igjen (jeg gremmes), det er helt latterlig.

Nå skal jeg gjøre mitt aller beste for å ikke bli oppslukt av verken det nye romankurset jeg kastet meg på i siste liten eller Paradise Hotel (ingen kommentar, takk) og heller fokusere på studiene mine frem til finalen (!!!!!!!!!!!!!!) av Camp Kulinaris. Heia Terje!