For seks år siden fikk jeg livet i gave på ny

“Hvordan kom du deg igjennom alt?” 
“Jeg bestemte meg for det” 

Det høres så enkelt ut. Som om jeg ikke egentlig hadde det vanskelig, eller som om jeg er av den oppfatning at alle problemer kan skyves til side bare man går inn for det. Slik er det på en måte også, samtidig som det ikke kunne ha vært lengre unna sannheten. Å bestemme seg for noe er ikke å halvhjertet lire av seg at man skal ta fatt på det når man får tid. Senere. I morgen. I neste uke. En eller annen gang. Det handler om så mye, mye mer enn det. 

Jeg ble frisk fra spiseforstyrrelsene fordi jeg bestemte meg for det. Så enkelt, men så komplisert. Det var så mye som måtte på plass først. Først og fremst måtte jeg innse at et liv uten, er bedre enn et med. Deretter måtte jeg innse at jeg hadde den styrken som behøvdes for å klare meg gjennom den vanskelige kampen. Etter det, måtte jeg lande på at min motivasjon for å lykkes var sterkere enn ønsket om å fortsette i den trygge, men så farlige, retningen jeg kjente så godt. Jeg måtte vite at jeg var villig til å stå i kampen jeg visste ville komme, og jeg måtte vite at jeg var sterk nok til å håndtere den. Alt det sammenlagt, gjorde at jeg bestemte meg. Jeg bestemte meg for å gå videre og jeg bestemte meg for å bli frisk. 

Denne måneden er det hele seks år siden jeg ble helt frisk fra spiseforstyrrelser – fra innerst til ytterst, fra psykisk til fysisk. Denne måneden er det seks år siden jeg fikk livet i gave på ny. Seks år siden jeg så for meg en fremtid. Seks år siden jeg visste at jeg kunne overleve. 

For seks år siden veide jeg mindre enn det man skulle tro var mulig å leve med. For seks år siden hadde jeg sultet meg for aller siste gang. For seks år siden gav jeg slipp på de aller siste slankemidlene jeg noensinne skulle røre. For seks år siden fikk jeg livet i gave på ny. For seks år siden endret jeg meg til det bedre, samtidig som mitt liv tok en helomvending fra et dystert mørke til å virkelig sette pris på hvert eneste sekund.

Det har vært en lang kamp. Seksten lange år med spiseproblematikk, selvhat og foraktelse. Seksten år med et forvridd syn på kropp, mat og ikke minst kontroll. Nå har jeg vært frisk i over en tredjedel av den tiden jeg var syk. Det føles surrealistisk og fantastisk på samme tid. Herlighet, så heldig jeg er. 

Om jeg ville ha vært foruten? Aldri i verden. Noe av det jeg setter høyest med meg selv er nettopp min evne til å elske hvert eneste, krevende øyeblikk av dette deilige kaoset som også kan kalles livet. Det ville jeg aldri ha byttet bort mot noe som helst. 

#tanker #meninger #personlig #privat #spiseforstyrrelser #anoreksi #anoreksianervosa #psykiskhelse #helse 

Siste innlegg