Er du en forelder? Tenk deg om

 

Jeg må rett og slett dele et lite utdrag fra en samtale mellom meg og en venninne, som fant sted for et par uker siden. Hun skulle på Dogs4All et par dager senere, så med den felles interessen for hunder skled samtalen selvsagt dit. Vi snakket mye om hundene, og hun kunne fortelle at hun gledet seg til å møte flere av de hundene hun hadde “blitt kjent med” via Facebook-grupper og samtaler med eierne. “Man blir jo så godt kjent med disse hundene, når det stadig deles både bilder og informasjon om dem. Man føler nesten et slags eierskap til dem”, sa hun. Jeg sa meg enig, men stoppet brått opp i samtalen. Dette minnet meg for mye om et tema jeg utvilsomt kan kalle en hjertesak; eksponering av barn på nettet. 

For ja, det stemmer at vi raskt blir “kjent med” voffsene vi følger på alle disse hundesidene både hun og jeg titter innom daglig. Vi får se bilder på bilder av hundene i ulike situasjoner, vi følger fremgang og motgang og vi blir rett og slett kjent med dem. Så ja, det blir nesten som en følelse av et visst “eierskap” til disse hundene – vi kjenner dem jo så godt, og gleder oss til å hilse på. På hvilken måte er dette ulikt offentlig eksponering av mindreårig på nett? På ingen måte i det hele tatt. 


Da jeg ble gravid fikk jeg mitt livs viktigste oppgave: Å beskytte deg, og å alltid ta mine valg ut ifra hva som vil være det beste for deg

Vi blir enveis-kjent med barn på nett som vi aldri har møtt. Det sier seg selv at det er ekstremt skummelt. Som jeg har nevnt så mange ganger tidligere; det er ikke farlig å dele verken bilder, informasjon eller utleverende og sensitive situasjoner med meg. Jeg er ikke farlig. Men, det gjelder ikke alle. Du har rett og slett null kontroll over hvem som får tilgang til barnet ditt, og – i verste fall – også kjenner på den type “eierskap” som vi hundegale mennesker føler ovenfor de voffsene vi blir så godt kjent med i gruppene vi er delaktige i. Det er rett og slett forferdelig skummelt, og en sjanse jeg overhodet ikke for alt i verden kan begripe at enkelte foreldre velvillig tar. Hvor er vettet? Hvor er sunn fornuft? Beklager, men jeg ser det ingen steder. Det er så galt og så ufattelig uetisk at selv ikke jeg har ordforråd stort nok til å dekke det hele. 

Tenk deg om både to, fire, åtte og sytten ganger til før du eksponerer barnet ditt. Det er grusomt å tenke på at samtalen mellom meg og min venninne, “like gjerne” kunne ha vært en samtale om ditt barn og mellom to personer som ikke bare vil knusekose lodden hundepels, men som har langt skumlere hensikter i tankene. De finnes, selv om du sannsynligvis vil velge å lukke øynene for det. 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg