Er besteforeldre pliktet til å stille opp?

 

En diskusjon jeg ser går igjen over alt, er hvorvidt besteforeldre er “pliktet” til å stille opp som barnevakt for barnebarna sine. Før jeg legger meg ut i diskusjonen selv vil jeg påpeke at min datter har fantastiske sett med besteforeldre på begge sider som uten tvil stiller opp uten å nøle – og som jeg er evig glad i og takknemlig for. Dette er derfor ikke en personlig debatt i mitt tilfelle, men likevel et tema som opptar meg og som jeg har sterke meninger om. 

For er det nemlig slik at besteforeldre har en plikt ovenfor barnebarna sine? Dagens generasjon besteforeldre er utvilsomt nettopp dette; en annen generasjon enn de tidligere. Det er langt mer vanlig nå enn tidligere at også besteforeldre-generasjonen har sitt eget liv, sine egne drømmer og sin egen hverdag. De reiser på ferier og utflukter, mange er i arbeid over pensjonsalder og de fleste realiserer seg selv i større grad enn tidligere.

Jeg ser ikke lenger på en bestemor som en gammel kone med grått hår, gammeldags kjole og som alltid har enten strikkepinner eller kjøkkenredskaper i hendene. Når jeg tenker på bestemødre i dag, ser jeg kvinner i sin beste alder som – heldigvis i mange tilfeller, selv om det selvsagt ikke er alle – fremdeles er ung og sprek til sinns, og som ikke er ferdig med å leve det livet de ønsker. Det sies at den mentale alderen stopper ved 37, og det syns jeg dagens besteforeldre generelt er et godt bilde på. Nå har jeg ikke levd i så altfor mange år selv, men bare i mine øyne har mitt syn på “gamle bestemødre” endret seg betraktelig. Der jeg tidligere forventet en skrøpelig, gammel dame som ikke hadde et annet liv bortsett fra å se til barnebarna innimellom, hadde jeg i dag ikke blitt overrasket over å se en bestemor på jordomreise, regnbue-hår eller med et tidsskjema langt bredere enn mitt eget. 

Og; jeg unner dem det. Jeg unner dem friheten det er å ha voksne barn, mindre ansvar (selv om jeg er ganske sikker på at bestemødrene i mitt liv rister på hodet ved å lese denne setningen; jeg kan høre dem for meg, de slutter nemlig aldri å bekymre seg for barna sine enda de blir aldri så store) og ikke minst tid til å gjøre det de selv ønsker med livet sitt. 

Ville jeg ha sendt dem et skjevt blikk fordi de heller ville på kjøretur rundt Norge, på cruise til Karibien eller bruke en hel dag på shopping og champagne fremfor å være barnevakt for datteren min slik at jeg kunne leve mitt liv som jeg ønsket? Vel… Aldri i livet. Til syvende og sist er det vi foreldre som velger å få barn – akkurat slik de gjorde da de selv en gang i tiden stod med 18 år (igjen, jeg ser dem for meg, ristende på hodet akkurat nå) ansvar foran seg. Det er vårt ansvar, våre plikter og ikke minst vår glede å få ta vare på våre egne barn på egenhånd. 

Besteforeldre som stiller opp er enorm bonus og noe vi bør være evig takknemlig for. Ikke bare fordi de ønsker det, men fordi de har muligheten til det de gangene de har det. Jeg kunne ikke ha vært mer takknemlig for de besteforeldrene som stiller opp i vårt liv – og jeg vet at de vil belønnes med et sterkt, godt og nært forhold til barnebarnet sitt for all fremtid. Skulle de heller ønske å prioritere alt annet fremfor min datter, er det ikke noen andres tap enn deres eget. 

Vi er foreldre i dag – og sannsynligvis vil vi også bli besteforeldre en vakker dag. Da er det opp til oss da, å se om vi ønsker å realisere oss selv, eller sette alt på vent i tilfelle våre voksne barn skulle trenge oss til barnevakt. Vær takknemlig – uten forventninger, er mitt råd. 

 

Nå er denne diskusjonen mest myntet på de som forventer at besteforeldrene stiller opp langt mer enn det jeg selv anser som spesielt normalt – og som også har vært en stor diskusjon rundt om slik jeg ser det. Her liker jeg ikke en gang ordet “barnevakt” – i vårt hjem kalles det kvalitetstid♥ 

 

Hva mener du? Har besteforeldre en plikt ovenfor barnebarna? 

#foreldre #mamma #mammablogg #barn #bloggombarn #bestemor #bestefar #besteforeldre #barnevakt #barnefri #tanker #meninger #følelser #diskusjon #debatt 

4 kommentarer
  1. Jeg vet at jeg også snakker for min kone med dette innlegget, og ser at jeg fant vårt nøkkelord her…. et STORT nøkkelord, og det er kvalitetstid.
   Vi har vært så heldige å kunne ta oss tid til barnebarna så ofte som mulig, samtidig kunnet reise uten å hverken få dårlig samvittighet eller at noen av våre barn har hatt noe imot det.
   Det å finne balansen, kunne kose seg med barnebarn uten at der ligger noen som helst form for plikt eller forventning til at vi må stille opp er essensen i å kunne få et rikt liv sammen med barnenarn.
   Skulle det bli en plikt, og noe en må stille opp til, ville det ødelegge mye av kosen.
   Vår oppskrift er kanske enkel, ingen av våre barn stiller krav til oss, så vi ender opp med å mase på de om å få lov til å har barnebarna på besøk og overnatting, deror får vi massevis av kvalitetstid med barnebarna 🙂

  2. Det var et bra debattinnlegg. Vi har da stillt opp ikke pga noen plikt, men for å kunne lære å kjenne våre barnebarn. Nå har jo min kones sykdom gjordt at det ikke er så enkelt lengre. Hun har alzheimer og det blir jo en del støy når ivrige barnebarn drar igang for fullt.

  3. suttung: Det er så godt å høre at flere ser på det på den måten 🙂 Jeg forstår godt at det er vanskelig for dere begge å ha barnebarna så mye når situasjonen er som den er. Forhåpentligvis kan dere finne glede i barna i lang tid fremover, uten at det går for mye utover hennes helse <3

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg