Hjemme – like bra som barnehage?

 

Selv om vi overhodet ikke vil tenke på høst, strikkede gensere og kakao med krem riktig ennå – er det ikke til å komme ifra at høsten nærmer seg med stormskritt. Og med det, følger også barnehagestart- eller utsettelse. Som de fleste kjenner til, valgte jeg å ha min datter 100% hjemme med meg frem til hun bikket tre år. Etter dette har vi i løpet av et halvår økt barnehageplassen gradvis. Jeg kunne ikke ha vært mer fornøyd med det valget jeg har tatt, både når det kommer til sen barnehagestart og at hun begynte i barnehage i det hele tatt. 

Som hjemmemamma i godt over det som er gjennomsnittet i Norge, har jeg hørt det aller meste av argumenter. Det tenkte jeg å ta opp i dag, og forklare litt rundt. Nå som jeg ikke lenger er i situasjonen ser jeg ikke på det som like personlig og “invaderende” som den gang, så forhåpentligvis får jeg forklart hvordan dagene var og hvordan valget vårt var det beste – for oss. Jeg har samlet opp noen av de mest stilte spørsmålene i denne perioden, og svarene inkluderer både mitt inntrykk og mine meninger den gang – men også de erfaringene jeg har gjort meg nå som jeg står på “den andre siden”. Enjoy! 

– Hjemmemamma, men alt annet enn bokstavelig talt – 

Er du ikke redd for at datteren din ikke skal få nok sosialisering? 
Jeg har aldri vært redd for dette, nei. Dersom jeg ikke hadde hatt de mulighetene jeg hadde med tanke på sosialisering, hadde jeg uten tvil valgt barnehage fra toårs-alderen. Hele biten med sosialisering er etter min mening ekstremt viktig, og noe jeg overhodet aldri har tatt lett på. Våre dager, og uker, var fullstendig tilrettelagt med tanke på nettopp dette. Av faste ukentlige “innslag” hadde vi åpen barnehage, søndagsskole og svømming. Bare av fast opplegg er vi nå oppe i tre dager per uke, med andre ord. I tillegg var vi sammen med barn på Siennas alder enten ute, på besøk eller hjemme hos oss minst to ganger i uken. På toppen av det hele har vi besøkt og hatt mye besøk av både familie og venner uten barn. Det har virkelig ikke vært mange ukene hvor Sienna har lekt med barn på sin egen alder mindre enn tre ganger i uken – og de gangene det har skjedd har det vært grunnet sykdom, så det ville ikke ha vært noe annerledes om hun gikk i barnehage heller. I tillegg til åpen barnehage, svømming, søndagsskole og “playdates” har vi vært flittige brukere av lekeland, biblioteket, barnehager etter stengetid (hvor det også ofte dukket opp andre med barn), Atlanterhavsparken også videre. Det er som jeg alltid har sagt; hjemmeværende mamma ja, men det er virkelig alt annet enn bokstavelig talt. 

Man trenger pedagoger til å oppdra barn! 
For det første; jeg har enda ikke møtt en barnehageansatt som mener at det er deres jobb å oppdra barna.. For det andre; vi er foreldrene. I de aller fleste tilfeller er foreldrene de best egnede til å ta vare på sitt eget barn, og i de fleste tilfeller trenger man ingen utdannelse innen barn for å kunne være en god omsorgsperson. Barnehage er fantastisk på så mange måter – men de skal ikke oppdra barna våre.

Hva kan man finne på hele dagen? 
Listen over hva man kan finne på med barna er uendelig lang. For meg har det vært viktig å ha en god kombinasjon av sosialisering, fri lek, lek sammen, bevisst læring, motorisk styrkende aktiviteter og ikke minst mye utetid. Lek er det aller viktigste for et barn – både alene, sammen med oss foreldre og i samspill med andre barn. Jeg har også vært bevisst på å følge min datters behov og ønsker, og læring har alltid vært spennende og gøy for oss begge. Både “ubevisst” læring gjennom lek, men også “direkte” læring etter hennes egne premisser og ønsker. Vi har virkelig ikke kjedet oss – det er jo så mye man kan finne på! Selv hverdagslige plikter og oppgaver blir raskt langt gøyere når man har et nysgjerrig lite menneske ved sin side 🙂 

Hvilke utfordringer har du møtt nå som datteren din har begynt i barnehage? 
Vi har ikke møtt noen utfordringer i forbindelse med at hun ikke begynte i barnehage som ett- eller toåring. For oss har det utelukkende vært positivt. 

Er du ikke redd for at hun skal bli annerledes?
Haha, NEI. Annerledes enn hvem da? Alle barn i alle verdens barnehager som har nøyaktig samme personlighet, stil, interesser, bakgrunn, etnisitet, språk, dialekt og drømmer? Jeg er ingen barnehage-ekspert, men jeg er ganske sikker på at til og med barnehagebarn er ulike – correct me if I’m wrong. Med andre ord; nei, dette har overhodet ikke bekymret meg i det hele tatt, og det hadde det heller ingen grunn til å gjøre etter det jeg har erfart i løpet av det siste året. 

Du snylter på staten! 
Slike og lignende utsagn har vel å merke vært nettopp det; utsagn, ikke et spørsmål stilt ut ifra genuin interesse. Merkelig, det der. I alle fall; jeg mottok kontantstøtte på 6000,- per måned det første året utover permisjonstiden. Året etter mottok jeg selvsagt ingenting fra “staten”. I tillegg til å være hjemmemamma skal det også nevnes at jeg studerte, tok ulike kurs og startet opp og arbeidet for mitt eget firma. Jeg tjente mine egne penger, og “snyltet” altså ikke. Det skal også nevnes at det koster staten LANGT mer å ha barnet ditt i barnehage, enn de usle 6000,- (nå 7500?) kronene man får i kontantstøtte. Da kan vi snakke “snylting”, da. 

Hvordan får man det til å gå opp økonomisk? 
Nå, dette er, i motsetning til forrige punkt, et spørsmål jeg setter svært stor pris på. For min del var det nokså enkelt; jeg var mamma på dagtid, og arbeidet om kvelden. Det er klart at det var krevende, men jeg ville aldri i livet ha ofret tiden hjemme med Sienna til fordel for større inntekt eller en bedre døgnrytme på meg selv, altså. Ikke alle har den samme muligheten som meg, men mine beste råd er; om mulig, få en liten kveldsstilling. Si opp alle abonnementer og andre tjenester du ikke trenger. Se deg om etter billigere forsikringer, strømleverandører og lignende. Om mulig, frys nedbetalingen på huslånet for den aktuelle perioden. For mange er det ofte mange og gode grep man kan ta for å få hverdagskabalen til å gå opp – selv om en ikke er i full eller “vanlig” jobb. Jeg hadde byttet ut både shopping, interiør, friske fredagsblomster og en romslig bufferkonto til fordel for tid med barnet mitt anytime! Her må det selvsagt legges til nok en gang at ikke alle har denne muligheten, og det forstår jeg svært godt.

Mine beste tips til deg som vurderer rollen som hjemmemamma utover permisjonsåret: 

Bli kjent med nettverket ditt. For meg hadde det ikke en gang vært et tema å ikke sende Sienna i barnehage om det ikke var for alle mulighetene vi har her. Jeg vet at mange er opptatt av at tid med familie er det aller viktigste (og det er det!) og at sosialisering med andre barn ikke er så veldig viktig (helt uenig), men dette er altså mine meninger. Gjør deg kjent med miljøet ditt, og kartlegg hvilke aktiviteter det vil være realistisk å gjennomføre, og hvor ofte det vil la seg gjennomføre. Gå gjennom og tenk over om du føler at du kan tilby en tilstrekkelig hverdag for ditt barn. Bli kjent med andre hjemmemammaer (du kan for eksempel søke opp grupper på Facebook), eller gjør en innsats for å bli kjent med andre mødre. De fleste har tid til å leke litt en ettermiddag eller helgedag innimellom – det teller jo det også! 

Legg en plan når det kommer til det økonomiske. Man blir absolutt ikke rik av å være hjemmeværende mamma; hodet er en helt annen plass enn på jobb. Likevel er kontantstøtten nå på 7500 (eller er det 7000?). Om en legger sammen kontantstøtten, prisen for barnehageplass og barnetrygden får man en ganske grei deltidsjobb-sum av det hele. For mange er dette nok til å klare seg med denne perioden, dersom man prioriterer det som føles viktigst. 

Følg hjertet. De aller fleste foreldre er oppegående mennesker; dere er sannsynligvis de eneste som kan kjenne på hva som er riktig og ikke for nettopp deres barn. Ikke la noen fortelle dere noe annet! Det å stole på seg selv og vite at man er god nok, og det uten en lang utdannelse innen barn- og ungdom, er gull verdt. Det er fryktelig å føle at man ikke strekker til, eller å hele tiden være redd for å gjøre noe “feil”. Du er forelderen – og med stor sannsynlighet er det også du som evner å ta de riktige valgene for ditt barn. Det er ikke lenge siden det var uhørt å plassere små barn på institusjon – hvorfor i alle dager innbiller vi oss at vi trenger profesjonelle til å sørge for at barna våre får en god oppvekst? Jeg er helt sikker på at vi klarer dette utmerket godt selv om vi ønsker og har muligheten til det. 

All in or nothing. Barnehage i dag er et fantastisk tilbud, og finner du den barnehagen som treffer deg midt i hjertet slik “vår” barnehage gjorde med meg, vil du ikke angre et sekund på at du valgte å søke barnet ditt inn i den. Det er ikke bare enkelt å være hjemmemamma; det er knalhardt, særlig om en arbeider i tillegg. At det ikke er noe for alle er det ingen tvil om, og da er det så flott at man kan få både i pose og sekk ved å velge barnehageplass – om enn redusert. Om du ikke med hele ditt hjerte ønsker å være hjemme utover permisjonstiden, så ikke gjør det. Du må kjenne på det som føles riktig for deg – og det er overhodet ikke synd i barn i barnehagen heller. Det er rett og slett “et fett” hva man velger i denne diskusjonen, så lenge man gjør det som føles 100% riktig for hver enkelt familie. Det er min ærlige mening. 

Husk: Foreldre i 2017, dere er dømt til å mislykkes uansett! 

Jeg kunne i alle fall ikke ha vært mer fornøyd med mitt valg – og jeg håper at du, uansett hva du velger, sitter igjen med den samme følelsen av å ha gjort det beste for ditt barn og din familie. Vi er alle ulike, og takk og lov for det! 

#barnehage #hjemme #hjemmemamma #hjemmeværende #hjemmeværendemor #permisjon #barselpermisjon #barsel #barselgruppe #barseltreff #barn #mamma #mammablogg #småbarn #svangerskap #svangerskapspermisjon #foreldre #foreldrepermisjon #mammaperm #mammapermisjon #pappa #pappaperm #pappapermisjon #bhg 

3 kommentarer

Siste innlegg