Slik skaper du leseglede hos barn

 

Det er ingen tvil om at jeg krysser alt i verden for at Sienna skal kunne falle like pladask for bøkenes verden som det jeg har gjort. Jeg mener; det er virkelig noe helt eget å kunne trekke seg tilbake i en annen verden. Å lese er for meg både avslapping, kunnskap, inspirasjon, motivasjon, glede – og ren og skjær lykkefølelse. Det er så viktig, og jeg håper så inderlig at også datteren min vil kunne oppleve den gaven det er å elske bøker. 

Jeg får ofte spørsmål om hvorfor jeg valgte å bli forfatter, og svaret på det er ganske enkelt; pappaen min. Jeg liker å tro at min sans for skriving også kommer av at jeg er fem ganger tippoldebarnet til Henrik Ibsen (nei, det er ikke tull), men det er nok papsen som skal ha den æren. Da lillebror og jeg var små skrev han nemlig ofte “bøker” selv, som han leste for og sammen med oss om kveldene. Det er et av de aller, aller fineste minnene jeg har her i livet – og er garantert det som har ført til min egen vei mot forfatterdrømmen. 

Ettersom jeg er så opptatt av å legge alt tilrette for at Sienna også skal få denne interessen, har jeg noen tips på lager til foreldre som ønsker det samme. Jeg tror jeg har lykkes hittil; hun var ikke eldre enn knappe to år da hun utbrøt “Mamma! Det der er S’en min, jo! S for Ssssienna! Ikke sant?!” – og ganske riktig, så var det selvfølgelig det. 

Mine beste tips for å skape leseglade barn: 

Les for dem! Masse! Dette punktet sier kanskje seg selv, men det er for viktig til å ikke ta det med. Les bøker allerede fra starten av. Om du syns dagens barnebøker er kjedelig, kan det kanskje være nostalgisk å finne frem en av dine favoritter fra den gangen du var liten? Jeg tror og mener at foreldrenes oppriktige interesse er kjempeviktig for at det skal smitte over på barna – da er det fint om du ikke gjesper deg gjennom fortellingene. 

Lag egne historier. Sienna og jeg dikter ofte opp våre egne fortellinger. En av oss begynner med én setning, deretter fullfører den andre setningen. Det blir ekstremt mange artige historier ut av det, for å si det sånn. God fantasi er gull verdt! 

Dra på biblioteket. La barnet få velge seg ut noen bøker, og selv ha ansvaret for å plukke dem ut, legge dem på skranken og ikke minst forsøke å huske å ta dem med tilbake når dere er ferdige med dem. Ansvar, oppgaver, glede over å selv få velge ut – og ikke minst den store variasjonen av bøker er en sikker vinner. 

Snakk om bokens innhold. Ikke bli irritert eller fortsett lesingen når barnet spør om bilder eller handling; snakk om det! Stopp opp, og hold heller en finger der du slapp. Prat om det, vis interesse og se på boken med like nysgjerrige og interesserte blikk som barnet. Det er så viktig å ikke drepe nysgjerrigheten ved å avbryte barnas egen fantasi rundt boken – det er langt mer verdt å bruke litt lenger tid på å bli ferdig med den, enn å rase igjennom uten tid til å stoppe opp underveis. 

Gjør litt mer ut av det. Her i hus er bøker så spennende og så morsomt at vi sjelden trenger å gjøre mer ut av det enn å rigge oss til i sofakroken med et pledd og boken på fanget, men jeg vet nøyaktig hva jeg skal gjøre dersom interessen viser et tegn på å svekke; å gjøre litt ekstra ut av lesestunden. Jeg snakker snacks-fat med frukt, bær, grønnsaker og gode kjeks. Å lese under spisestuen. Å snuggle opp i sengen min for å heller lese der. Å lese annenhver setning på norsk og engelsk (for de av dere som har like språkglade barn som mitt). Les med rare stemmer – eller hva med å gjøre fortellingen i boken om til et teater? Bruk dere selv, eller barnas leker, bamser eller dukker. Lesegleden får nemlig ikke gå noen vei – lesing skal aldri bli kjedelig i dette huset, det er i alle fall sikkert. 

Lek med bokstaver og alfabetet. Da Sienna først kom med kommentaren om at bokstaven jeg skrev var “S’en hennes”, var det som om dette øyeblikket åpnet øynene hennes for bokstaver, skriving og lesing. Jeg hadde ikke lagt opp til dette på forhånd (annet enn å lese – mye – for henne), men der og da begynte det virkelig. For hver gang vi passerte et skilt, ville hun vite hva som stod der, hvilke andre ord de ulike bokstavene kunne være bokstaven til – og hvordan man skulle skrive det. Jeg lagde rett og slett et eget spill til henne; jeg skrev hele alfabetet i stor skrift og med stort mellomrom mellom hver, på et ark i Word, printet det ut og klippet til. Deretter limte jeg hver bokstav på en papp-bit. Når vi skulle leke la jeg alle kortene (i begynnelsen bare de enkleste bokstavene, jeg tror det var S, O, L, M og P vi begynte med her) opp-ned på gulvet, og det var hver sin tur til å velge et kort. Når hun valgte et kort sa jeg hvilken bokstav dette var, og spurte så hvilke ord som begynner på denne bokstaven. Etterhvert kjente hun dem igjen selv, og “hjalp” meg med å både lese hvilken bokstav jeg hadde valgt ut, og hvilke ord som begynner på akkurat den bokstaven når det var min tur. Denne leken kunne vi holde på med i evigheter – gøy! Dette er forresten et greit tips når det kommer til tall-lek også; la barnet lære å kjenne igjen de ulike tallene, og vise hvor mange det er med fingre (og tær, når de kommer så langt). Dere kan variere tall-leken med at barnet skal tegne like mange figurer som det tallet lappen viser. 

Og ja; skriv egne bøker til barna. Foreldrene mine har gitt meg uendelige inputs til hva jeg selv ønsker å føre videre til min datter – og det å skrive egne, personlige bøker til Sienna er noe jeg definitivt vil komme til å gjøre. Forhåpentligvis så lenge jeg lever! Det spiller ingen rolle om du skriver saktere enn allmennlegen på noen-og-sytti, eller om fantasien er elendig. Tenk så spesielt for barnet å få høre at mamma eller pappa har skrevet en helt spesiell bok – kun for dem! Det er hverdagsmagi for meg. 

Gjør barna en tjeneste – la dem bli kjent med bøkenes magiske verden så tidlig som mulig! 

#bøker #bok #bokelsker #forfatter #leseglede #lese #lesing #bokorm #bibliotek #leselyst #leseiver #lek #lekmedbarna #barn #mamma #tips #råd #goderåd #forfatter #journalist #hverdag #personlig 

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg