Vanskelig å finne på ting med barna?

 

Selv om jeg så absolutt er enig i at barn skal kunne kjede seg innimellom, er det ingenting jeg syns er så gøy som å tilbringe tid sammen med verdens beste favorittperson – datteren min♥ Det er så innmari deilig å bare legge fra seg både mobiltelefon og datamaskin til fordel for kvalitetstid med de små. Etter min erfaring spiller det nesten ingen rolle hva vi gjør – så lenge barna har vårt fulle fokus, og vi er sammen. Det er egentlig litt trist å tenke på det; de små ønsker jo bare vår oppmerksomhet og tid sammen med oss.

Jeg har aldri vært den som har vært mest aktiv på telefonen eller datamaskinen så lenge Sienna har vært våken/hjemme, men tidligere i år ønsket jeg å ha et lite prosjekt med meg selv. Jeg la merke til foreldre rundt meg, over alt. På lekeland. På besøk. På lekeplassen. På butikken. På tur. Over alt. Det er ikke det at så fryktelig mange går med mobilen så klint inn i ansiktet at de står i fare for å krasje inn i nærmeste lyktestolpe med det første, men det er den hyppige oppdateringen jeg bet meg mest merke i. Det å være lynrask på labben så snart det tikker inn en melding. “Skal bare svare på meldingen”. Sjekker Facebook. Oppdaterer Instagram. Snapper litt her og litt der. Det blir mye til slutt, det. 


Hvorfor sjekke telefonen, når man kan bygge Lego? 

Jeg begynte med å kun sjekke meldingene som tikket inn – aldri svare på dem. Ettersom jeg “alltid” er på jobb er det viktig for meg å vite om noen forsøker å få tak i meg i den forbindelse, så derfor sjekker jeg som regel (langt ifra alltid – særlig ikke nå som denne vanen har blitt godt innprentet i meg) telefonen når den gir lyd fra seg – og legger den bort like raskt. Jeg trenger også å oppdatere eposten med jevne mellomrom – men overhodet ikke så ofte som hver time. Min hovedregel er å aldri røre telefonen når Sienna og jeg er midt i noe, enten det er lek, måltid, kos, film eller noe annet vi gjør sammen. De gangene jeg sjekker telefonen når hun er våken, leker hun for seg selv. Aldri om mitt barn skal føle seg tilsidesatt eller som en nummer to etter noe så meningsløst som mobiltelefonen min. 

Det er ikke meningen å skrive dette for å gi andre foreldre dårlig samvittighet. Jeg er veldig klar over hvor enkelt det er å fiske opp telefonen nå og da, enten for å oppdatere seg, svare på meldinger, “snappe” eller bare.. Et eller annet. Jeg forstår det så godt – jeg har jo vært der selv. Det er fryktelig enkelt å plukke opp telefonen når barna ser film; Fantorangen og Drømmehagen er ikke akkurat det mest spennende som kan rulle over skjermen. Men hva forteller det barna våre? Nå har det jo ikke vært mobiltelefon i den grad som det nå i så mange år, så det vet vi ikke før arvingene blir store. Men positivt, det tror jeg neppe at det er. Jeg er så for kvalitetstid med barna – særlig i en verden hvor vi som foreldre ofte ikke er den som ser barnet vårt flest timer i løpet av en dag en gang. Legg bort telefonen. Finn på noe. Se barna dine. Vær sammen. Det er jo det beste i hele verden! 

Noe av det beste vi vet: 

Å gå tur helt uten mål og mening. En “rask luftetur” med hundene ender like gjerne opp i skogen hvor tresorter, blomsterarter og snegler blir hovedfokuset, som i fjæra hvor vi kaster stein, ser på tang og tare eller leter etter krabber. Det å ikke ha noen plan for hva vi skal eller hvor vi ender opp er så gøy! 
Å spise ute. Vi tar ofte med oss nistepakken enten til lunsj eller kvelds, og spiser den ute. Det trenger ikke å være med verken piknik-teppe eller etter en lang distanse; barnehagen i nabolaget funker like greit. 
Apropos piknik; det er gøy inne også, det! For eksempel under bordet. Eller i mammas seng (når den likevel skal skiftes på samme kveld, that is..). Absolutt mitt beste tips til foreldre med barn i “småspist-perioder”. 
Sette på en “kosefilm” som vi kaller det. Dette kan også være en serie av et slag. Vi blar oss gjennom Netflix og NRK Super, og finner som regel alltid noe vi begge helt oppriktig har lyst til å se. Som nevnt er ikke hodet mitt laget for verken Fantorangen, Teletubbies eller Drømmehagen – men det er jo så mye barnevennlig som er like gøy for oss voksne. Favorittene våre sammen er blant annet Sol snart seks, 3 venner, Daniel Tiger, Kaptein Sabeltann (den gamle versjonen – du finner det meste på Youtube!) og Shrek. Ja, og “Slipp Willy free”, men da må jeg alltid love at jeg ikke skal begynne å gråte. 
Spille spill. Det beste er “Memory” eller “Lotto”. For å gjøre det ekstra avansert tar vi lotto’en på engelsk, ettersom Sienna er veldig glad i språk og det å lære engelsk. 
Lese bøker. Bøker står alltid øverst på ønskelisten til både bursdag og jul. Kanskje ikke så rart når mamsen selv er forfatter, men det er ikke påtvunget fra min side altså. Bare litt. Haha! Neida, det er vi begge like glad i. Når vi går lei av bøkene vi har her hjemme, eller når mammas fantasi ikke strekker seg lengre enn til egne bokprosjekter en dag, er heldigvis ikke biblioteket langt unna. Det er så stas for henne å få plukke ut de bøkene hun vil ha med hjem, og ikke minst ha “ansvaret” for å huske å levere dem tilbake. 
Besøke venner og familie. Dette gjør vi som regel flere ganger i uken, og det er alltid like hyggelig. Tidligere, da Sienna ikke gikk i barnehage, var jeg alltid ute uker i forveien for å planlegge og tilrettelegge det slik at vi fikk vært mest mulig sosial hver eneste uke – helst daglig – men nå som hun går i barnehage tar vi det helt etter hva vi føler for der og da. 
Pekebøker på engelsk. Sienna har en rekke babybøker fra da hun var liten – disse tas i bruk igjen nå som hun er så interessert i engelsk. 
Bokstav-lek. Det spørs om ikke denne jenta har arvet mammaens interesse for språk og skriving, for det er noe av det beste hun vet. Både å kjenne igjen bokstaver, ord og å skrive dem. Gøy for henne – og ikke minst gøy for meg, som utvilsomt ser verdien i det å ha interesse for både lesing og skriving. Selv om hun skal få bli nøyaktig det hun ønsker når hun blir stor, håper jeg at hun kan holde på interessen på hobbybasis. Det gir så uendelig mye tilbake, så det oppfordrer jeg så absolutt til. 
Gjøre husarbeid sammen. Mesteparten av husarbeidet tar jeg enten når hun sover eller når hun er i barnehage, men vi har funnet ut at det er riktig så koselig å gjøre dette sammen. Å brette klær er gøy – særlig når man får legge dem på plass selv, og ikke minst få være med på å bestemme hvor alt skal i de ulike skuffene. Når vi gjør det til en lek trenger man i alle fall ikke å ha dårlig samvittighet over å måtte ta i et tak når kvalitetstid burde stå på planen – det kan jo like gjerne kombineres. 

Jeg håper at dette innlegget kun fører til inspirasjon – og ikke dårlig samvittighet. Barna våre er kun små én gang, det gjelder å nyte tiden for alt det er verdt. Det skal jeg i alle fall! 

#mamma #barn #småbarn #tips #foreldre #foreldretips #mammatips #inspirasjon #lek #ute #utelek #finnepå #barna #mobil #mobilbruk #tanker #meninger

    1. Det er faktisk utrolig viktig! Jeg og mannen har blitt enige om å kjøpe “gammeldagse” mobiler der internett ikke er lett tilgjengelig! Viktig for barna, det er jeg sikker på!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg