5 gode grunner til at journalistspiren bør starte som frilansjournalist

Her får du kjøpt min komplette guide med alt du trenger å vite for å starte opp – og lykkes som – frilansjournalist, helt uten utdannelse eller erfaring fra før: Slik blir du frilansjournalist

Da jeg først bestemte meg for å starte opp som frilansjournalist, var spørsmålene mange fra både nære og bekjente. Noen av de spørsmålene som gikk aller mest igjen var; “er det mulig å leve av det, da?”, “er det ikke bedre å bli fast ansatt et sted?” og “er det ikke litt risky å drive for seg selv?”. Den gang da visste jeg helt ærlig ikke hva jeg skulle eller burde svare, men den dag i dag har jeg erfaring nok til å svare på spørsmålene temmelig kortfattet. 

1. Ja, det er absolutt mulig å leve av det. Svært godt, også. 
2. Nei, for meg – og mange med meg – er det ikke bedre med fast ansettelse. 
3. Det er alltid en risk, men det er også noe av det beste med denne type arbeid. Min inntekt, min fremtid og min arbeidshverdag påvirkes av den innsatsen jeg gjør – og deilig er det. Det er ekstra godt å se pengene tikke inn på kontoen når jeg vet at jeg har jobbet akkurat så hardt som jeg ønsker for å få disse kronene. 

Selv om det for mange er skummelt å skulle starte på bar bakke helt alene, er det for meg en forlokkende, befriende og utelukkende deilig tanke. Tenk at jeg får igjen for akkurat den jobben jeg gjør! Jeg kan tjene akkurat så mye jeg vil, jeg kan jobbe fra hvor jeg vil og jeg har en helt enorm frihet jeg ikke ville ha fått på andre måter.

Nettopp fordi jeg uten tvil kan anbefale frilanstilværelsen for alle som ønsker å satse på drømmen som journalist, vil jeg nå gi deg 5 gode grunner til at du i alle fall bør starte som frilansjournalist, selv om drømmen er fast ansettelse på sikt: 

1. Du får vist hva du er god for. Det er alltid en sjanse for redaksjonene å ta, når de skal slippe nye skribenter inn i deres konsept. Magasinene, nettsidene og avisene er avhengig av godt innhold, at du kan levere til riktig tid og ikke minst at de kjenner deg og dine arbeidsmåter. Ved å starte som frilansjournalist får du bevist alt dette uten at de er redd for å ansette “feil” journalist. 

2. Du kan jobbe hvor du vil, og bli kjent med dine egne ønsker. Da jeg startet opp var jeg helt sikker på at det jeg ville skrive om var foreldrerollen. Jeg skulle i alle fall ikke skrive om helseproblemer, og i alle fall ikke businessrelaterte artikler. Veeeel.. Nå skriver jeg en hel masse for både Klikk Helse og Ledernytt – og elsker det. Tenk om jeg ikke hadde tenkt “greit, jeg gir det et forsøk”. Jeg ville ha gått glipp av to av mine desidert beste arbeidsplasser, og ikke minst to av mine favorittområder. Det er så vanvittig gøy å tenke på at jeg kan skrive om absolutt alt mellom himmel og jord! Det er rett og slett gull verdt å teste seg selv på ulike områder før man til slutt lander på det man syns er aller morsomst å skrive om. 

3. Du kan starte forsiktig. Du trenger på ingen måte å slutte i jobben du allerede har, droppe studier eller kutte ned så mye på fritiden din – ikke om du ikke selv ønsker det. Du kan starte så forsiktig som du bare vil; én artikkel i uken, måneden, året eller tiåret – det er det du selv som bestemmer. Det kan være skummelt å hoppe rett i ukjent farvann, så tryggheten i at livet ditt kan fortsette på akkurat samme måte som før samtidig som du tester ut om journalistikk er noe for deg, er veldig god å ha – selv om jeg ikke kan tenke meg at noen skal kunne si at dette ikke var noe for dem, haha. Det er jo verdens beste jobb! 

4. Du står ofte først i køen når det er en ny ansettelse på gang. Det er ikke ofte magasiner, aviser eller nettsider utlyser ledige stillinger som fast journalist, men når det skjer kan det uten tvil være en stor fordel at du har skrevet for dem tidligere. Da kjenner de deg og din skrivestil, og vet hva du er god for i forhold til å både komme på saker å skrive om, levering i forhold til deadline og ikke minst kvaliteten på stoffet du leverer. Så, om du ønsker fast ansettelse på sikt kan det uten tvil være lurt å starte som frilansjournalist hos de redaksjonene du kunne tenke deg å bli fast ved. 

5. Du kan jobbe hvor du vil og når du vil. Om jeg ønsker å gå en lang tur med hundene klokka to, eller om jeg vil tilbringe fire uker i Thailand, er helt opp til meg. Jeg bestemmer når jeg skal jobbe, hvor mye jeg vil jobbe, hvor mye jeg vil tjene og hvor jeg ønsker å jobbe fra. Utenom jobben i lokalavisen kan jeg ta med meg jobben til hvor som helst i hele verden – omtrent. Det er også ubegripelig deilig å kunne slenge seg med på spontanturer på shopping eller til kafé, eller catche up med en venninne som tilfeldigvis er i byen, helt uten stress. Jeg kan bare ta igjen den tapte arbeidstiden senere – no big deal. 

 

Jeg kunne ha fortsatt i en hel evighet, men du skjønner poenget. Selv om det for mange er en drøm å kunne bli fast ansatt, er frilanstilværelsen uten tvil en god fot innenfor hos de redaksjonene du drømmer om å jobbe for. For ikke å snakke om at du kan bygge deg opp en akkurat så variert og innholdsrik portefølje du bare vil, og at du viser enorm stå på-vilje dersom du kan skryte av å ha klart deg godt som frilansjournalist når du omsider sitter ansikt til ansikt med drømmesjefen i et jobbintervju. 

Vil DU lære å bli frilansjournalist? Jeg har skrevet en e-bok som i seg selv inneholder absolutt alt du trenger å vite for å starte opp livet som skribent – enten deltid, eller fulltid. Du trenger ingen utdannelse for å bli journalist – det holder rett og slett å bestemme deg for å bli det. Ja, også hjelper det litt å si det høyt også. “Jeg er journalist”. Kiler det litt i magen? E-boken min kan kjøpes her: Starte opp som frilansjournalist
 

#jobb #ledigjobb #personlig #arbeid #yrke #utdanning #utdannelse #skribent #skrive #blogg #blogger #blijournalist #frilansjournalist #journalist #journalistikk #leveavåskrive #drømmejobben #forfatter #ebok #ebøker 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg