hits
Mamma - Journalist - Forfatter - Student

Svar på siste stilte spørsmål: Skolegang og egoisme

 • Publisert: 13.08.2017, 00:41
 • Kategori: Spørsmål og svar
 •  

  Det er selvfølgelig kjempegøy å se at så mange tar kontakt med meg på Facebook-siden min, det er veldig hyggelig. Men, det er langt enklere for meg å besvare mer generelle kommentarer her på bloggen, ettersom siden min ofte får henvendelser i forbindelse med jobb. Da kan det bli litt vanskelig å skille mellom jobb og privat, ettersom bloggen min ikke er en del av arbeidet mitt. Husk at du når som helst kan velge å være anonym i kommentarfeltet dersom du ikke vil dele fullt navn med hvem som helst. Så, da vet dere det :-) 

  Uansett, her kommer svar på seneste stilte spørsmål: 

  Hvilken skole skal du gå på? 
  Akademiet Privatskole i Ålesund. 

  Er du privatist? Hvor mye koster det? 
  Jepp! Jeg tar generell studiekompetanse etter 23/5-regelen, noe som koster i underkant av 60.000 kroner. I tillegg kommer det da eksamensavgifter og innkjøp av bøker og utstyr. 

  Hvor mange fag skal du ta, og hva koster bøkene? 
  Det er totalt 7 fag. Jeg har kun bestilt bøkene jeg vil trenge til dette semesteret i denne omgang, noe som kostet meg cirka 4000 kroner. Jeg tipper at jeg må ut med rundt samme sum etter jul for de bøkene jeg vil trenge til neste år. 

  Når begynner du på høyskole? 
  Jeg begynner på høyskole til neste år dersom alt går som planlagt i år. 

  Hvorfor har du endret planene dine angående skolegangen? 
  Det var først og fremst fordi jeg rett og slett ikke ante at den muligheten jeg nå har fått, eksisterte for meg. Min opprinnelige plan var ett år VG2, deretter to år lærlingtid for så å sitte igjen med fagbrev som jeg kunne bruke til videre fagskole i 2 år. Det vil si fem år skolegang. I stedet har jeg nå begitt meg ut på ett år med studiespesialisering før jeg er klar for høyskole neste år (dersom alt går etter planen jeg har i dag) som vil ta 3 år. Jeg vil da sitte igjen med bedre utdannelse, bedre fremtidsutsikter, bedre lønn og en mer sikker fremtid. Årsaken til denne vendingen er utallige telefoner og eposter til blant annet skolene i området, skoler med nettstudier og opplæringskontoret. Der fikk jeg blant annet vite at sjansene mine for å få lærlingplass i det hele tatt var svært liten, så det er for meg en skummel vei å satse på. Målet mitt har uansett vært høyere utdannelse, så denne retningen kunne ikke ha passet bedre for meg. Jeg er så glad for at alt ordner seg på best mulig måte! 

  Er det ikke litt urealistisk å tenke at alt skal gå lekende lett for seg med skolegangen, for deg som er alenemor og alt? 
  Jeg har aldri sagt at det skal gå lekende lett. Jeg vet at det vil kreve svært mye av meg å kunne sjonglere rollene som mamma, student, hundeeier og i arbeid for egen bedrift, det har jeg aldri lagt skjul på. Men; om man vil noe sterkt nok, vet jeg at det aller meste er mulig å gjennomføre. Jeg har bevist gang på gang at jeg er svært målbevisst og viljesterk, noe jeg igjen får vise denne gangen. Det er ingen tvil om at det vil kreve mye, men resultatet jeg vil komme til å sitte igjen med gjør alt verdt det. 

  Skal du ikke ta nettstudie? Det er jo ikke "skolebenken". 
  Nei, det blir rett og slett fysisk skole denne gangen. Åh, som jeg gleder meg! Bare tanken på det å stå opp, stelle meg og gjøre meg klar for skoledagen med notatbøker, penalhus og datamaskinen i ryggsekken får det til å krible i hele kroppen. 

  Hvordan skal du få tid til alt? 
  Ved å prioritere, rett og slett. Jeg er vant med å måtte sette meg selv og mine egne interesser på vent til fordel for Sienna og jobben min, så det skal nok ikke bli noen hindring. Sienna kommer først, skole på andreplass, jobb på tredje og hundene på fjerde. Alt annet skviser jeg inn tid til der jeg kan. Meg selv har jeg tross alt mange år å tenke på når dette hardkjøret er over, og datteren min blir stor. Det at jeg er alenemor betyr også at jeg har oftere "fri" enn hva jeg ellers hadde hatt, så verken skolearbeid eller jobb skal rekke å bli forsømt på noen måter. 

  Får du tid til en kjæreste på toppen av det hele? 
  Om vedkommende krever mer av meg enn det jeg har mulighet eller lyst til å gi, er det ikke den rette for meg likevel. Så, vi får se. Det er på ingen måte noe jeg stresser med likevel. 

  Hvilke linjer på høyskolen kunne du tenke deg? 
  Det er så mye! Jeg snuser aller mest på barnevernpedagog, sosionom, sykepleier og vernepleier. Det mest fornuftige valget her vil bli sykepleierstudiet ettersom det befinner seg i Ålesund og ikke 1,5 timer (hver vei!) unna, så det gjenstår å se. Jeg har store interesser for alle felt og er uendelig spent på hva jeg ender opp med å velge til våren. Bra blir det uansett! 

  Syns du ikke at det er egoistisk av deg å velge utdannelse nå som Sienna er så liten? 
  Nei, tvert imot. Hun har sine rutiner og sin hverdag uansett, og om jeg bruker tiden min på jobb, skole, venner eller turer i skog og mark utgjør det ingen forskjell for henne likevel. Bortsett fra at jeg med dette valget vil sitte igjen med en sterk utdannelse som også selvsagt vil gagne henne, i motsetning til om jeg valgte å bruke tiden på turer eller sosialisering, da. Så nei, jeg føler absolutt ikke at dette er et egoistisk valg - heller tvert imot. Jeg gjør det like fullt for henne som for meg selv, om ikke enda mer. 

  Er du ikke redd for å gå på en smell? 
  Nei, egentlig ikke. Jeg kjenner igjen varsellampene, og vet hvilke tiltak som må gjøres dersom det skulle begynne å blinke i dem. Jeg har full tro på at det hele skal gå veldig fint. Det er tross alt lite som kan måle seg med hvor krevende det er å ha spiseforstyrrelse, så når jeg klarte dét, skal jeg nok mestre det meste. 

  Kan du komme med tips til andre alenemødre som vil ta fatt på skole igjen? 
  Selvfølgelig! Jeg må bare komme meg godt i gang først, haha. 

   

  11 kommentarer

  Anya Elice

  13.08.2017 kl.00:56

  Håper ikke denne kommentaren er ufin men ; herregud så nyskjerrige spørsmål! Blogglesere etc har da vell ingenting om hvordan DU klarer å balansere ting og får tid til det ene og det andre? Det er vell du som vet best selv vell..

  Lizbeth Osnes

  13.08.2017 kl.19:22

  Anya Elice: Hahaha, det er helt sant!

  Cammy

  13.08.2017 kl.04:40

  For første gang noensinne skal jeg kommentere et blogginlegg. Dette fordi jeg selver alenemor og har akkurat fullført et bachelorstudie. Min sønn er 4 år og jeg begynte skolegangen da han var 18mnd. Jeg leser setningen: Syns du ikke at det er egoistisk av deg å velge utdannelse nå som Sienna er så liten?

  Hvorfor i alle dager er dette egoistisk??? Å velge høyere utdanning og og utsette seg selv for sene kvelden med pensumlesing etter barna er lagt, oppgaveskriving og planlegging av uken, FOR Å KUNNE GI BARNET SITT EN SIKRERE FREMTID??! Synes vedkommende dette er egoistisk?! For å si det sånn: man kan ikke lese mens barna er våken, de vil ha oppmerksomhet. Og man vil jo også gi dem det. Derfor gir manheller avkall på 5 pointless timer i sofaen HVER BIDIGE kveld mens man glaner på noe hjernedødt på tv, for å lese faglitteratur, for å vokse, for å øke kunnskaper, for å ha en grad å støtte seg på når livet byr på motgang.

  Jeg vet Lizbeth er er driftig og sta frøken som får til det hun vil, og jeg støtter henne 100% i dette! Hun vet at det kreves et stålfokus for å holde oversikt over kabalen med studentrollen, morsrollen og arbeidsrollen.

  Synes det er kjempeflott at du vil gå skole Liz, virkelig! Jeg heier på deg! :*

  Og til dere som kommer med kommentarer som "egoistisk" og "urealistisk" så sier jeg på min rungene klare vestlandsdialekt: SKAM DÅKKE!

  Lizbeth Osnes

  13.08.2017 kl.19:22

  Cammy: Tuuuuuuuuusen takk! <3 <3 Og ja; jeg ER så enig med deg. Jeg har definitivt tatt dette valget like mye for Siennas del som min egen, og det at jeg går skole vil absolutt ikke påvirke henne negativt. I eksamensperiodene vil det nok bli hakket mer barnevakt enn ellers, men det har hun nok strengt tatt ingenting imot heller :-) Dette blir SÅ bra!

  Feministen

  13.08.2017 kl.09:34

  Jeg lurte på hvorfor du ikke valgte å ta dette i første omgang ja. Det er absolutt mye bedre å ta dette året, for så å bli ferdig med studiekompetansen en gang for alle. Drit i alle de negative kommentarene fra andre; dette er riktig valg. Påbygg er ikke så vanskelig som alle skal ha det til. Det vil si, for sånne som deg. De fleste synes det er tøft på grunn av de ti timene med norsk, men du er jo flink i faget og vil ha null problem. Dette kommer til å gå strålende. Hadde jeg vært deg, hadde jeg i tillegg skrevet meg opp på venteliste ved de andre vgs i Ålesund og ringt dem HVER DAG. Det er stort frafall ved denne linja (spesielt de første ukene), og de som utmerker seg som motiverte har større sjanse til å få plass. Da sparer du 60.000 kr. Det er akkurat samme bøker som blir brukt, så kommer du inn etter et par uker er det bare å bytte skole. Null stress.

  Lykke til!

  Lizbeth Osnes

  13.08.2017 kl.19:20

  Feministen: Helt klart! Jeg er SÅ glad :-) Neida, jeg er utrolig fornøyd med denne løsningen. Det passer meg virkelig helt perfekt, og kunne ikke ha vært et enklere og bedre valg. Pengene er vel noen av de mest velbrukte pengene i historien for min del likevel :-)

  Victoria Larsen

  13.08.2017 kl.10:48

  Flotte og utdypende svar! Lykke til med studiene :-)

  Lizbeth Osnes

  13.08.2017 kl.19:20

  Victoria Larsen: Takk skal du ha :-)

  Eli

  13.08.2017 kl.22:47

  Hvilken fag skal du ta? Er det noen av fagene som du synes kan være ekstra utfordrende?

  Lykke til :)! Dette klarer du nok fint siden du virker veldig motivert :)!

  Lizbeth Osnes

  14.08.2017 kl.09:49

  Eli: Jeg skal ta norsk, matematikk 1P, matematikk 2P, naturfag, engelsk, samfunnsfag og historie :-) Matematikken kommer jeg definitivt til å se på som ganske så utfordrende, men jeg får satse på at det går fint. Jeg har en flott regnskapsfører som vil hjelpe meg med dette hjemme i tillegg til at læreren selvsagt skal få vite at dette er et utfordrende fag for meg, så jeg håper at jeg vil kunne få den hjelpen jeg trenger for å få gode nok karakterer :-) Jeg må ha minst 3 for å komme inn på sykepleie, og helst 4 eller mer i alle fag for å være sikret en plass der. Det SKAL jeg bare klare :-)

  10.09.2017 kl.21:20

  Husk at man kan ta både sosionom (volda) og vernepleier (molde) på deltid, da er det bare noen uker med samling i året! Og det tar bare et år lengre tid enn fulltid.

  Barnevern i Volda burde heller ikke være noe problem. Kjenner mange som pendler dit fra f.eks Haram kommune og enda lengre enn det også. Husk at det er langt i fra all undervisning som er obligatorisk, så man trenger ikke reise dit hver dag!

  Skriv en ny kommentar